Datum objave: 06.06.2014


Automechanika – v 14 državah

Slovenska podjetja letos na vsaj treh sejmih Automechanika: Frankfurt, Carigrad in Dubaj
• Truck Competence – posebni vodič in oznake na stojnicah za lažje iskanje dobaviteljev na področju gospodarskih vozil


Automechanika Frankfurt je že od leta 1971 vodilni mednarodni strokovni sejem za avtomobilsko industrijo na svetu, glavnina programa pa je namenjena poprodajnemu trgu. Za Frankfurtski sejem so avtomobilski sejmi eno ključnih področij njegovega delovanja, zato je začel te svoje sejme organizirati tudi drugod po svetu. Automechaniko je tako že uspešno »izvozil« še v trinajst držav po svetu. Od prihodnjega leta naprej bo Frankfurtski sejem s to prireditvijo prisoten tudi v ZDA, in sicer v Chicagu od 24. do 26. aprila. Frankfurtski sejem je sicer drugo največje sejmišče na svetu, po prihodkih pa četrto največje sejemsko podjetje v svetovnem merilu.

Zasnova sejmov pod blagovno znamko Automechanika je usmerjena na poprodajni trg. Na njih se tako predstavljajo ponudniki orodja in opreme za servisne delavnice, avtomobilskih sestavnih in nadomestnih delov, dodatne opreme pa tudi opreme za bencinske servise in avtopralnice. V porastu je tudi ponudba v segmentu za e-mobilnost. Ker pa se na sejmih Automechanika predstavljajo tudi proizvajalci sestavnih delov, je Automechanika pomembna tudi kot poslovno stičišče med njimi in avtomobilskimi proizvajalci.

Zadnji sejem v Frankfurtu je predstavil rekordno število razstavljavcev: 4.597, od tega približno 82 odstotkov iz tujine (iz 74 držav). Njihovo ponudbo si je ogledalo približno 148 tisoč obiskovalcev iz kar 176 držav, kar pomeni, da se razstavljavci res dobesedno neposredno predstavijo vsemu svetu. Zaradi tako velikega deleža tujih razstavljavcev in obiskovalcev je Automechanika Frankfurt izrazito stičišče za sklepanje poslov med tretjimi državami.

Obiskovalcev je bilo leta 2012 sicer nekoliko manj, vendar predvsem na račun manjšega obiska iz držav, ki jih je prizadela kriza, kot so Španija, Grčija in Portugalska. Nasprotno pa je bilo občutno več obiskovalcev iz Vzhodne Evrope in Rusije.

Slovenija v letu 2014 na treh sejmih Automechanika

Slovenski dobavitelji za avtomobilsko industrijo bodo letos zabeležili rekordno prisotnost na sejmih Automechanika. Že aprila so se pod okriljem slovenskega avtomobilskega grozda ACS na sejmu Automechanika Istanbul predstavila štiri podjetja: Argas d.o.o., Tesnila GK d.o.o., Talum d.d. in Gorenje Gaio d.o.o. V juniju sta v Dubaju nastopila Gledring d.o.o. in Letrika d.d. Septembra pa se bodo sejma v Frankfurtu udeležili Gledring d.o.o., Hidria AET d.o.o., KGL d.o.o., Letrika d.d., Silco d.o.o., TAB d.d., Tesnila GK d.o.o. in Zolleks d.o.o.

Sejem Automechanika Istanbul, denimo, je doživel silovit razvoj od svoje premiere v letu 2001: takrat se je na devet tisoč kvadratnih metrih predstavilo tristo razstavljavcev, letošnji sejem pa je bil enajstkrat večji in je gostil 1.245 razstavljavcev iz 36 držav. Tudi po obisku je sejem v Carigradu izrazito mednarodni, saj ga je obiskalo skoraj 45 tisoč ljudi iz 123 držav.

Posodobljeni razstavni program, več prostora za pralnice

Struktura razstavnega programa je letos nekoliko spremenjena, saj sta iz nekdanjega sklopa »deli in sistemi« nastala dva, in sicer »deli in komponente« ter »elektronika in sistemi«. Ostali sklopi ostajajo v glavnem enaki kot prej: dodatna oprema in tuning, popravila in vzdrževanje, informacijske tehnologije in upravljanje ter bencinski servisi in pralnice.

Ponudniki pralnic in bencinskih servisov bodo imeli letos na razpolago še več prostora, največja pridobitev pa bo posebej za to priložnost postavljena montažna hala na zunanjem razstavnem prostoru, v katero se bodo preselili manjši razstavljavci, ki so do zdaj nastopali v hali 10. Tako za razstavljavce kot obiskovalce predstavlja ena lokacija vrsto prednosti, predvsem pa večjo preglednost, boljše možnosti za delo in prihranek časa. V okviru sejma Automechanika je sklop za avtopralnice in bencinske servise največji tovrstni pregled ponudbe na svetu.

Za lastnike in upravljavce avtopralnic bo organiziranih vrsta predavanj, ki bodo, med drugim, posvečena varčevanju z vodo, čiščenju in ponovni rabi vode, predpisom EU, preprečevanju poškodb pri ravnanju z opremo za pranje in podobno. Vsa predavanja bodo simultano prevajanja v angleščino in nemščino.

Mobilnost jutri

Hala 10 bo poslovno stičišče pionirjev mobilnosti v prihodnosti. V tem sklopu ne bodo predstavljeni samo osnovni izdelki, temveč področje mobilnosti v celoti, torej od infrastrukture za polnjenje, dobave energije, shranjevanja energije, financiranja in energijskega menedžmenta do motorjev, elektronike, popravil in vzdrževanja ter izobraževanja.

Truck Competence - program za tovorna vozila

Na sejmu Automechanika je veliko razstavljavcev, ki ponujajo izdelke ali storitve za področje tovornih vozil. Zaradi večje preglednosti je obiskovalcem, ki jih zanimajo ti izdelki in storitve, na voljo posebni vodič z vsemi razstavljavci s to ponudbo, njihove stojnice pa so označene z logotipom TruckCompetence.

Velika pozornost poklicnemu izobraževanju

Frankfurtski sejem ostaja zvest svoji usmeritvi in v spremljevalni strokovni program vedno vključuje tudi vrsto predavanj in drugih strokovnih prireditev, ki so namenjene predstavitvi najnovejših dognanj, znanj in veščin. Na Automechaniki bo tako, med drugim, organiziranih kar enajst triurnih delavnic, ki bodo posvečene popravilom poškodovanih vozil. Namenjene so tako zaposlenim v servisnih delavnicah, trgovini in proizvodnji kot tudi cenilcem ter učiteljem v poklicnih šolah in drugim strokovnjakom na področju strokovnega in poklicnega izobraževanja. Udeležba na delavnicah je brezplačna, potrebna pa je predhodna prijava (www.training.automechanika.com). Delavnice bodo potekale v nemščini in angleščini.

Do 28 odstotkov cenejše vstopnice v predprodaji

Dnevne vstopnice v predprodaji stanejo 26, stalne pa 47 evrov (kar je za 28 oziroma 22 odstotkov ceneje kot v blagajni). Letošnja novost so cenejše dnevne vstopnice za petek popoldne in soboto ves dan: te stanejo 15 evrov, vendar pa se jih lahko kupi samo na blagajni.

Na seznam novic.
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni.